Myšlení v časopise
| docx | pdf | html ◆ glosa, česky, vznik: 1991 ◆ poznámka: psáno pro Lidové noviny, signováno „Tv.“ [Lev Tvrdý - pozn. red.]
  • in: Lidové noviny 4, 1991, č. 60, str. 24 (12. 3.)

Myšlení v časopise [1991]

V posledních 4 letech „starého režimu“ začaly v Praze vycházet dva nové časopisy pro pěstování myšlení, PARAF a REFLEXE. Oba chtěly rozšířit svůj zájem vedle filosofie také na theologii. Politický zvrat vykonal své: PARAF přestal vycházet vůbec a před několika dny vyšlo jako první v pořadí třetí číslo REFLEXE, z větší části připravené z materiálů ještě předlistopadových. V nejbližší době mají znovu tentokrát už „normálně“ vyjít obě první čísla a brzo ještě čtvrté. To vše stále ještě jako skluz z minulého roku. Letošní čísla mají už vycházet přijatelněji.

Z českých autorů přispěli M. Balabán (o hebrejském pojetí víry), L. Hejdánek (o meontologické archeologii a o víře jako „kosmickém faktoru“), P. Rezek (o Patočkově fenomenologii ducha) a J. S. Trojan (o theologii a ekonomii); shodou okolností se v minulém roce všichni čtyři stali vysokoškolskými učiteli (jeden dokonce děkanem). Překladem pražské přednášky v bytovém semináři z r. 1986 a rozhovorem s R. Kearney-em se představuje pozoruhodná postava francouzské filosofie, Stanislas Breton. Vedle kritiky a poznámek jsou v čísle otištěny také dva dokumenty z ustavující schůze a první valné hromady obnovené Jednoty filosofické (která ostatně chce vydávat také svůj časopis s tradičním jménem Česká mysl).

Tv.