Anketní odpověď k 100letému výročí Československa
| docx | pdf | html ◆ anketa, česky, vznik: 14. 10. 2018 ◆ poznámka: Vyšlo v časopisu Respekt v rámci ankety "Republika slaví sté výročí. Jakou byste ji chtěli mít?" ◆ web: https://www.respekt.cz/tydenik/2018/43/anketa-2
  • in: Respekt — 22. 10. 2018, 2018, č. 43

14. října 2018

Milá paní redaktorko,

nejde ani tak o čas (ani toho mi už moc nezbývá), ale nechci kazit Váš projekt, kde asi čekáte vše jiné než pobuřování. A já zase naopak nemám na nic jiného pomyšlení, než jak pobouřit ty spokojené (hlavně se sebou, ale i s obecným stavem). Na počátku tohoto mladého (dnes stoletého) státu byl Masarykův projekt Nové Evropy, z ní mu zůstala malá republika a malá dohoda. A my (jde skutečně o nás, nikoli o nepříznivé okolnosti! – těch je vždycky dost!) jsme se nejdříve nebránili proti Hitlerovi, přijali jsme statut protek\torátu, po válce jsme beze slova ztratili Podkarpartsko, zbavili jsme se třetiny vlastního obyvatelstva, přijali jsme (někdy dokonce s nadšením) ruskou hegemonii a nakonec i vojenský vpád. A sám vrchol tohoto vývoje: rozdělili jsme zbykový stát na dva ještě menší státečky a neváháme kritizovat spojující se Evropu! A to máme oslavovat, aniž bychom si to řádně a až do přímo masa připomněli?

Pochopitelně netrvám na tom, abyste to otiskli – jak bych to mohl po Vás žádat?
Se smutným pozdravením

Dr. Ladislav Hejdánek – LvH


Jde o anketní odpověď na výzvu redaktorky týdeníku Respekt Kateřiny Mázdrové z 13. října 2018. [pozn. red.]


Velmi srdečně zdravím z Respektu, pane Hejdánku, mám k vám prosbu.


Připravujeme do dalšího čísla velkou anketu ke 100. výročí republiky, kdy oslovujeme různorodou šíři respondentů a respondentek – profesně, věkově... a byli bychom poctěni, kdybyste nám odpověděl. Otázka zní:


Republika slaví 100. výročí. Čeho si na ní ceníte, co vám naopak na ní vadí a jakou byste ji chtěl mít?  


Úplně jednoduchá otázka to není a tím pádem na ni není ani jednoduchá odpověď, ale myslíte, že byste měl chuť a hlavně čas? Čas je trochu šibeniční – do středečního večera příštího týden, to je 17. 10., případně nejpozději do čtvrtečního dopoledne, to je 18. 11., maximální délka asi tak do dvou tisíc znaků včetně mezer.


Prosím, byl byste tak laskav a dal mi vědět, zda můžeme s vaší odpovědí počítat?

Díky moc a krásný víkend

Za Respekt Kateřina Mázdrová